Fostul secretar de stat american, schimbare radicală de discurs. Ce i-a transmis lui Zelenski

de: Anca Lupescu
25 07. 2022

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger și-a schimbat drastic discursul cu privire la invazia Rusiei în Ucraina. La izbucnirea războiului, Henry Kissinger vorbea despre faptul că Ucraina ar trebui să cedeze rapid teritorii Rusiei, pentru a putea intra în negocieri, astfel încât conflictul să se termine rapid.

Fost secretar de stat american, sfat pentru Ucraina

Astăzi, Henry Kissinger a sfătuit Ucraina și Occidentul să nu cedeze Rusiei niciun teritoriu ucrainean ocupat de la începutul războiului în cadrul unor viitoare negocieri de pace pentru a pune capăt conflictului.

Kissinger a declarat pentru postul public german de televiziune ZDF că renunțarea la teritoriul ucrainean nu ar trebui să fie pe masă.

El a îndemnat Occidentul să fie clar cu privire la ceea ce este de discutat și ceea ce nu este de discutat în nicio circumstanță.

Toate acestea trebuie făcute în tandem cu poporul ucrainean, a adăugat Kissinger, în timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ajuns la cinci luni.

Kissinger s-a născut în orașul german Fürth în 1923, dar familia sa evreiască germană a fost nevoită să fugă din Germania nazistă în 1938.

El a devenit apoi un modelator cheie al politicii externe a SUA de la sfârșitul anilor 1960 până la sfârșitul anilor 1970, în calitate de consilier pentru securitate națională și secretar de stat.

În 1973, a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru acordul de încetare a focului și de retragere din ceea ce era atunci Vietnamul de Nord.

Schimbare drastică de discurs

Reamintim că acesta a declarat la începutul războiului că Ucraina ar trebui să cedeze teritoriu Rusiei pentru a ajuta la încheierea invaziei, sugerând o poziție împotriva căreia marea majoritate a ucrainenilor se opune, în timp ce războiul intră în cea de-a patra lună.

În cadrul unei conferințe la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, Kissinger a îndemnat Statele Unite și Occidentul să nu caute o înfrângere jenantă pentru Rusia în Ucraina, avertizând că aceasta ar putea înrăutăți stabilitatea pe termen lung a Europei.

După ce a spus că țările occidentale ar trebui să își amintească de importanța Rusiei pentru Europa și să nu se lase antrenate „în starea de spirit a momentului”, Kissinger a insistat, de asemenea, ca Occidentul să forțeze Ucraina să accepte negocieri cu un „status quo ante”, ceea ce înseamnă starea de lucruri anterioară.

Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni, înainte de a crea tulburări și tensiuni care nu vor fi ușor de depășit. În mod ideal, linia de demarcație ar trebui să fie o revenire la status quo ante”, a declarat Kissinger, în vârstă de 98 de ani.

„Continuarea războiului dincolo de acest punct nu ar fi despre libertatea Ucrainei, ci un nou război împotriva Rusiei însăși”.